user_mobilelogo
Nincs remény, avagy a 2010 utáni Magyarország (2020. 09. 17.)

Felelet.hu:

A rendszerváltoztatásig bíztunk a nyugatban, a kapitalizmusban, a demokrácia várt eljövetelében. (Persze a történelemben vagy a nyugati valóságban tájékozottabbak talán okosabbak voltak.)

Utána mindig akadtak személyek, pártok (alternatívák, ellenzék, értelmiség, mozgalmak, közösségek), akikben reménykedhettünk.

A szabadságharc 50. évfordulójának (2006) meggyalázása után a Fidesz, "Orbán eljövetelében" bízott az ország nagyobb része. (És várta türelmesen "az elmúlt 8 év" végét.)

Ma nincs a hazai politikában, közéletben látható remény. Az összes szóba jöhető, rokonszenvesebb pártot felszalámizták, beolvasztották, a jó, alkalmas embereket félretették, elijesztették a közélettől. (pl. Ángyán József, Élőlánc) Az ellenszenveseket, vállalhatatlanokat meghagyták nekünk, sőt erősítették őket mindenkori "ellenzéknek". Az évforduló megtiprói az alkotmányozó többség akarata szerint örökre érintetlenek, érinthetetlenek, büntethetetlenek, megismerhetetlenek. De ez is szükségszerű, hisz a magyar népet rendszeresen, generációnként meg kell félemlíteni, hogy ne csináljon "rebelliót".

Ez az utolsó 10 év hatalmának igazi, mérhetetlen gonoszsága, hogy a reményt is elvette tőlünk. Az idősek pedig - akiknek már nincs reményük kivárni egy Bach-korszak, egy Rákosi-korszak hosszát - saját lelki békéjük védelmében ösztönösen kénytelenek hinni a hatalomnak, és akkor viszont mindenben, így a pápaellenességben (itt, itt, itt, itt, itt), bevándorlás hisztériában, vírus kezelésben, Ángyán megtiprásában...

Persze magasabb szinten van remény.

Ahogy II. János Pál pápa 1978. október 22-én (a magyar szabadságharc kezdete, amit a lengyelek és az olaszok is számon tartanak!) az első szavaival mondotta: Ne féljetek!

És maga a közélet, közhangulat, közgondolkodás, közérzet is rendkívül gyorsan, váratlanul, a világi hatalmasok (ide értve az együttműködő egyházvezetőket is) tervei ellenében megváltozhat - a nagymértékű befolyásolás, népbutítás, megfélemlítés, hűbéri kiszolgáltatottság és nemzetközileg segített új teljeskörű telefonos-műholdas "lehallgatás" ellenére.