user_mobilelogo
Vírus, megfigyelés, chipelés? (Magyar Nemzet 2020. 04. 29. és 05. 02.)

Magyar Nemzet cikkek:

1: Útlevél, appilkáció: Megváltozhat az élet az EU-ban

2: Napjaink kihívásaira ad választ az új nemzeti biztonsági statégia (április 21.)

3: Fényképezőgéppel is igazoltathat a rendőr

 

 Idézet:

A dokumentum kidolgozói már hónapokkal ezelőtt jelezték a globális járványok jelentette veszélyeket...

 Felelet: Azaz esetleg a hatalom előre értesült a vírusról?

 Idézet:

Az új arcfelismerő és azonosító rendszer... emberi segítség nélkül végzi el az ellenőrzést.... A rendőrség szeretné továbbfejleszteni a rendszert, hogy egyéb biometrikai adatokkal is...

 Felelet: Azaz ma már Magyarországon is az összes utcai, belsőtéri kamera, és az akár látszólag kikapcsolt, közelünkben lévő telefonok, számítógépek, vagy épp műholdak? arcról azonosítanak minket az állami (személyi igazolvány, útlevél ürügyén készített) adatbázisból, nyomon követ minket, ha a rendőrség vagy egy nagy (kereskedelmi, informatikai, multi) cég, vagy egy hekker azt akarja.

Frissítés május 3.: A hivatalos hírek szerint már most a mobilszolgáltatók "anonim" adataival figyeli a hatalom az állampolgárok mozgását, gyülekezését, valamint drónról a kijárási tilalom megszegését. A Habsburgoknak, kommunistáknak, Ceaușescu-nak csak besúgóik voltak, meg telefon lehallgatóik, szegényeknek. De jó nekünk.

 Idézet:

... (az EU-ban) alkalmazásokkal nyomoznák a vírus útját...

... Az európai Bizottságban ... vita tárgya... mennyi és milyen adatok gyűjthetők a polgárokról. A minimum az lehet, hogy mérni kellene, ki mennyire ment közel egy vírusgyanús esethez, és mennyi ideig tartózkodott ott.

Felelet:

Tehát a magyar kormánylap szerint a vírus okozta jövő, hogy mindenkit becsipelnek, vagy más technikai eszközzel folyamatosan figyelik a tartózkodási helyét és emberi kapcsolatait. Ide jutottunk onnan, amikor a magyar államfő tiltakozott az egyesült államok által bevezetett, szerinte diktatórikus célú ujjlenyomatvétel miatt.

Ha ez a minimum, mi a még több?

Megérkezünk az amerikai játékfilmekből ismert rettenetbe. De a hatalom (főleg a mindenkori megszálló) már 500 éve mindig mindent bevet a hatalma megtartásáért. Megszoktuk.