user_mobilelogo
Vírus: milyen ötletes járvány: (2020. 03. 16.)

Az ötvenes években katonai terrorral, orosz megszállással akadályozták a gyülekezést, a közösségi életet, szinte tilos volt templomba menni. Ennek ellenére a társadalom élt, ellenállt. Most a papok dícsérik meg a híveket, ha "felelős állampolgárként" nem mennek templomba, nem látogatják az idős rászorulókat. A felelős szülők tiltják az unokáktól a nagyszülőket. Így az idősek páriákká, magányos bezárt emberekké válnak, és mindezt a társadalom önszántából teszi, azaz a vírustól, nem a megszálló hatalomtól való félelmében...

Másfelől érdekes kísérlet is ez. Itthon évtizedek óta ellenáll mind a kormányzat, mind a hivatalok és cégek az állampolgárok részmunkaidős és otthoni munkavégzésének. Szeretik a főnökök személyesen gyakorolni hatalmukat. Vallják, hogy ez a nép nem képes önállóan dolgozni. Most talán nyilvánvalóvá válik a közvélemény szemében, hogy mindez milyen önző, társadalomellenes, buta gyakorlat volt ez.

A három éves kortól kötelező óvodától az egyetemisták kötelező óralátogatásáig ívelő közoktatás szintén évtizedek óta megszoktatott, paternalista, az egyéneket parancsuralmi módon vezető, butító, semmibe vevő társadalmi gyakorlat, ami most szintén megkérdőjeleződik talán a tömegek szemében. Az olcsó munkaerő céljából gyárba-hivatalba kényszerített magyar anyák milliói, akiknek ezért le kellett mondaniuk a gyerekeikkel való együttlétről, most szintén kipróbálhatják, ami rengeteg szabad állatfaj és mellesleg az emberiség ősi természetes életmódja: együtt lehet újra a család! És ez jó!

Felelet.hu

 

 

 

ÚJ ÍRÁSOK